Rusko: Jadrové rozhovory s Iránom prerušili, plánujú stretnutie na nižšej úrovni

19.06.2012 Celý región

Moskva 19. júna (TASR) - V jadrovom spore s Iránom panujú naďalej veľké rozdiely v postojoch Teheránu a šiestich mocností. Po skončení dvojdňových rozhovoroch v Moskve to dnes povedala šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.

Irán a mocnosti - USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko - zastrešované EÚ sa v Moskve dohodli, že 3. júla bude v Istanbule nasledovať technické stretnutie na úrovni pracovných skupín.

Ashtonová moskovské rozhovory označila za podrobné, tvrdé a úprimné. Ako dodala, Irán začal reagovať na podstatu obáv Západu z jeho jadrového programu, k vyriešeniu sporu však vedie veľmi dlhá cesta. "Od Iránu očakávame, aby sa rozhodol, či je ochotný riešiť záležitosť diplomatickou cestou," povedala Ashtonová.

Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko dúfajú, že presvedčia Irán, aby obmedzil produkciu vysoko obohateného uránu, použiteľného pri výrobe atómových zbraní. Irán to odmieta, pričom argumentuje svojím legitímnym právom na civilný jadrový program.

Zdroj: Reuters, DPA, AP
 

Vyberte región